HARRASTUKSET

Harrastamme Nugan kanssa melko paljon kaikenlaista; tokoa, agilitya, hakua, jälkeä ja koiratanssia sekä mätsäreissä kiertelyä. Päälajimme on kauan ollut tottelevaisuuskoulutus, mutta nyt aiomme painottaa syksyllä treenaamista enemmän haun ja agilityn pariin, jotta pääsisimme kokeisiin ja kisoihinkin. Harrastuskoirana epäihanteellisen Nugasta tekee sen vaikea motivoitavuus. Kyllähän se kaiken tekee, mutta usein jään kaipaamaan sitä intoa ja korkeampaa virettä. Tämä ongelma tulee esille lähinnä tokon parissa – siihen löydän kyllä lopula usein syyn itsestäni ja päädyn siihen ajatukseen, että aloitin liian tosissaan treenaamisen turhan aikaisin. Myöhäistäpä se nyt on sitten ruikuttaa!

Nuga seuraa.Tokossa Nuga on parhaimmillaan tarkka ja innokas. Sen suuri taistelutahto on ajoittain helppo hyödynnettävä koulutuksessa leikkipalkkana (ja siten myös vireennostattajana), mutta joskus on niitäkin hetkiä, jolloin leikkiminen ei koiraa kiinnosta ja on tyydyttävä nameihin, jotka rauhoittavat suoritusta entisestään. Omiin lempilajeihinihan tämä lukeutuu – aina en voi sanoa samaa Nugasta. Sen suosikkiliikkeiksi voisin mainita kaikki erilaiset noudot ja luoksetulon. Kilpailemme (toistaiseksi) ALO:ssa.

Agilitysta Nuga pitää, samoin minä itse. Radalla se on melko tarkka ja kuuntelee ohjaustani erityisen hyvin. Nopeutta vain toivoisin hieman lisää, mutta ehkä sitä saadaan sitten varmuuden myötä. Käytän yleensä ruokapalkkaa, joskus harvoin leluakin. Emme ole päässeet vielä virallisiin kilpailuihin, mutta tarkoituksena olisi esittää debyyttiratamme elo-syyskuun tienoilla.

Ja sitten tietysti haku, kolmas suosikkilajimme. Tämä on Nugan ehdoton lemppari! Hakumetsässä siltä ei koskaan puutu vauhtia ja nenänkäyttökin on kyllä erinomaista. Ensi vuonna ehkäpä jopa pelastuspuolelle kilpailemaan, kunhan ensin saadaan ilmaisu kuntoon. Ilmaisutavaksi olen valinnut haukun. Palkkana tässä lajissa käytämme aina nameja.

Joskus meitä näkee myös jäljestämässä. Jäljellä Nuga on tarkka ja rauhallinen. Omistajan lajiin kohdistuvan epäkiinnostuneisuuden vuoksi tuskin koskaan aiomme kokeisiin, mutta aktiviteettinahan tämä toimii hyvin.

Koiratanssista sitten sen verran heti alkuun, että emme ilmeisesti ikinä tule tässäkään lajissa kisaamaan jostain syystä. Ehkä omistajan estradikammon vuoksi, ken tietää… Jokatapauksessa Nuga osaa paljon erilaisia temppuja ja rakastaa niiden tekemistä, myös koreografiapätkiksi yhdisteltynä.

Match showtkin ovat ihan mukavaa ajanvietettä ja niissä tuleekin joskus käytyä. Miksikään näyttelyfriikiksi minä en itseäni laskisi, mutta onhan se hauskaa silloin tällöin pyörähtää kehässä hakemassa sininen tai punainen nauha, tai jotain. Menestystäkin olemme jonkin verran kotiin kantaneet – viime mätsärissämme voitettiin koko show. Nugastakaan tämä ei ole yhtään hassumpaa, mikäs siinä ravaillessa kun namia saa.

Jätä kommentti

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed